WEEKEND Z DZIECKIEM w Gorczańskim Parku Narodowym

Zapraszamy do zapoznania się z relacją z pikniku który odbył się w Porębie Wielkiej pod hasłem „WEEKEND Z DZIECKIEM w Gorczańskim Parku Narodowym”.

W dniach 5-6 maj 2018r. w pięknym plenerze Parku Wodzickich w Porębie Wielkiej odbył się piknik pod hasłem „WEEKEND Z DZIECKIEM w Gorczańskim Parku Narodowym”. Liczne stoiska min. GPN, Nadleśnictwa Limanowa, Powiatu limanowskiego, Komendy Wojewódzkiej policji w Krakowie, rękodzielników z obszaru LGD, GOPR ze ścianką wspinaczkową zachęcały najmłodszych do zapoznania się z ofertą oraz do wspólnej zabawy.
W niedzielne przedpołudnie wśród parkowej zieleni ze wspólnym stoiskiem ulokowały się Stowarzyszenie Piękna Ziemia Gorczańska (Lokalna Grupa Działania) oraz Stowarzyszenie „Lubogoszcz” z Kasiny Wielkiej. Na uczestników imprezy, szczególnie tych najmłodszych, czekało szereg atrakcji: był konik i jednorożec mechaniczny, gokarty oraz żywe maskotki świnki PEPY i pieska MARSHALA z bajki Psi Patrol. Oblegana przez najmłodszych animatorka Olena prowadziła zabawy z chustą, megatwisterem, tunelem, nie obyło się również bez wielkich baniek mydlanych i skręcanych baloników.
Każdy maluch, który zawitał na imprezę otrzymywał paszport, który służyły do zbierania pieczątek na poszczególnych stoiskach. Aby ją otrzymać  LGD przygotowało prostą, jak by się mogło wydawać, krzyżówkę. Jednak najwięcej trudności sprawiło pytanie na temat pierwszego właściciela klucza Porębskiego. Ostatecznie przy pomocy folderu informacyjnego Gminy Niedźwiedź i rodziców udawało się rozwiązać tę zagadkę.
Na stoisku LGD i Stowarzyszenia „Lubogoszcz” można było też skosztować wiele lokalnych specjałów: był żurek z kiełbasą,  chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, pyszne smarowidło z mięsem, oscypki, bundz, a także coś na słodko: szarlotka, sernik, ciasta drożdżowe. Najdłuższa kolejka ustawiała się jednak do wyśmienitych gofrów serwowanych solo, z cukrem pudrem i bitą śmietaną – do wyboru.
Korzystanie z koników, gokartów oraz wspólne fotki z żywymi maskotkami było możliwe dzięki realizacji przez LGD inicjatywy lokalnej w obszarze ekonomii społecznej pt. „Zakup urządzeń do testowania nowych usług na obszarze LGD”; delektowanie się goframi możliwe zaś było dzięki zakupowi profesjonalnej gofrownicy w ramach realizowanej przez Stowarzyszenie „Lubogoszcz” inicjatywy lokalnej w obszarze ekonomii społecznej pt. „Gastro Lubogoszcz”. Obydwie Inicjatywy są współfinansowane ze środków przekazanych przez Operatora Programu Grantowego w ramach projektu „Małopolski Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej” realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.
W ramach realizowanej Inicjatywy „Gastro Lubogoszcz” Stowarzyszenie „Lubogoszcz” planuje zakupić kilka urządzeń gastronomicznych, które będą wykorzystywane na potrzeby organizowanych imprez lokalnych do serwowania drobnych posiłków, a także będą wypożyczane za niewielką odpłatnością innym podmiotom, organizacjom a także osobom fizycznym. Gofrownica jest pierwszym urządzeniem z zaplanowanych do zakupu, i sądząc po „popycie na gofry” podczas weekendowej imprezy w Parku Wodzickich – można wnioskować, że trafionym w potrzeby uczestników.
Już wkrótce, na naszej stronie będzie można się zapoznać z ofertą i cennikiem wypożyczenia zakupionego w ramach projektu sprzętu gastronomicznego.